rok 2011

03/11/2013 12:55

Myšlienka vzniku projektu vznikla pred dvomi rokmi v roku 2011. Vtedy sme si stanovili tému, ktorej by sme sa chceli venovať. Základnou témou bola téma multikulturalizmu. V prvej fáze sme vlastne ani nevedeli, ktorým smerom ju ďalej rozvinieme. Možností sa ponúkalo niekoľko. Dôležitejšie však bolo nájsť partnerov - školy z iných štátov, ktorí by boli ochotní s nami spolupracovať. Proces hľadania je vždy komplikovaný.

Prvé partnerstvo, ktoré vzniklo po dlhom hľadaní sa skladalo z 5 partnerov: Cyprus, Malta, Nemecko, Litva a Slovensko. Zloženie štátov vyhovovalo aj zadanej téme, partneri definovali rôznorodú vzorku štátov s rozličným pristupom k otázkam multikulturalizmu. V júni 2011 sme pozvali partnerov na Slovensko a zorganizovali prípravnú návštevu vo Svite. Ako sa ukázalo, Národné agentúry Malty a Litvy nepodporili účasť svojich partnerov na prípravnej návšteve. Do Svitu pricestoval Mr. Andreas Nestorides z The Grammar School z Nikózie a Mrs. Birute Augustanaviciute zo súkromného gymnázia z Lampertheim - Huttenfeld z Nemecka. Spoločnou prácou vznikla základná osnova projektu, na ktorej neskôr pracovali Dr. Miriam Sterczová a Mgr. Ľubomíra Krempaská. S hotovým projektom súhlasili všetci partneri a tak sme ho vo februári v roku 2012 oficiálne podali pod názvom "Rozdiely nás spájajú". Schvaľovací proces nedopadol pre naše partnerstvo pozitívne. Projekt bol podporený len Národnými agentúrami v Nemecku a na Malte. Dôvod neúspechu však nebol dostatočne definovaný. Projekt bol vysoko hodnotený, dostal 89 bodov zo 100, posudzovatelia vytkli stavbe projektu len maličkosti. To nás utvrdilo v presvedčení, že projekt je kvalitný a bolo by škoda, nepokúsiť sa ešte raz.

Pri následných rozhovoroch partnerov odstúpila Malta. Bolo potrebné hľadať nového partnera. Oslovili sme školy v Nórsku, Poľsku, Čechách, Holandsku, Dánsku a Turecku. So spoluprácou súhlasili všeobecnovzdelávacia stredná škola,  Luleburgaz z Turecka a Obchodní akademie, Lysá nad Labem z Čiech. Niektoré myšlienky projektu boli prepracované a doplnené o aktivity venované Európskemu roku občanov 2013. Vo februári  roku 2013 bol druhýkrát projekt podaný na schválenie. Tentokrát úspešne. Žiaľ nemecká NA projekt škole neschválila. Stratili sme partnera, ktorý stál pri začiatkoch tvorby projektu a Mrs. Birute Augustanaviciute bola aktívnou súčasťou tvorby projektu.